Zwarte mier

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: LASIUS NIGER

Kenmerken van de zwarte mier

Type:

Zwarte mier

Formaat:

4 tot 6 mm

Kleur:

Zwart

Locaties:

Overal

Sporen:

Kolonnes

zwarte mier

Meer over de zwarte mier

De zwarte mier is ongeveer vier tot zes millimeter lang en heeft een zwarte kleur. De zwarte mier eet alles wat eetbaar is en komt overal voor waar de aarde bewerkt wordt, van tuinen tot bermen en speeltuinen. Ze zijn een zeer succesvolle soort omdat ze zich als groep buitengewoon goed kunnen aanpassen. Door op elke locatie verkennermieren op pad te sturen, wordt er bijna overal voedsel gevonden. En overal waar mensen zijn is iets eetbaars.

Een veelgehoord misverstand is dat men ervan uitgaat dat de mier net als bijvoorbeeld wespen en hommels maar een jaar te leven hebben. Voor de werksters en de koningin telt dat niet, die worden meerdere jaren oud. Een koningin kan zelfs wel tien jaar worden.

Mieren zorgen in de natuur niet voor overlast, maar u wilt ze niet op het terras hebben of in uw huis. Het is tot op zekere hoogte te voorkomen door voedsel altijd af te dekken, goede hygiëne, afgesloten compost en andere handige maatregelen. Kortom, verwijder alles wat ze zouden kunnen eten. Er zijn genoeg middelen om zelf mieren te bestrijden. Maar als u last heeft van een hardnekkige plaag is het verstandig om contact op te nemen met een ongediertebestrijder in uw regio.

Opvallendheden: De zwarte mier gebruikt bladluizen als vee. Bladluizen scheiden de zoete stof honingdauw uit. De mier ‘melkt’ een bladluis door deze te masseren tot hij honingdauw afscheidt. Een werkster slaat deze zoete stof op en brengt het naar het nest voor de larven.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte