Teek

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: IXODIDA

Kenmerken van de teek

Type:

Teek

Formaat:

2 tot 8 mm

Kleur:

Bruin/zwart

Locaties:

Struiken/gras

Sporen:

Teek zit nog vast

teek

Meer over de teek

De teek is een parasiet die behoort tot de spinachtigen met een grootte van drie tot vijf millimeter. Teken voeden zich met het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en na enige uren of dagen zijn ze vol en laten ze weer los. Het lichaamsvolume van de teek groeit aanzienlijk na zo’n maaltijd. Vrouwtjesteken kunnen wel tot één centimeter groot worden.

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. Een bekende ziekte is de ziekte van Lyme. Gemiddeld is 15,1 procent van de teken besmet met de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Er zijn wat tips die u kunt gebruiken om een tekenbeet zoveel mogelijk te voorkomen: vermijd dichte begroeiing en struiken, draag lichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Draag kleding dat geïmpregneerd is met een insectenwerend middel. Smeer de onbedekte huid in met het insectenwerende middel DEET. Mocht u toch een tekenbeet hebben opgelopen, verwijder hem dan zo snel mogelijk. Let erop of er een rode kring ontstaat of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Als u de teek al langer dan 24 uur draagt, overleg dan met de huisarts.

Opvallendheden: Veel mensen denken dat teken uit bomen vallen, maar dat is niet waar. Teken zitten in gras en struiken.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte