Mug

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: NEMATOCERA

Kenmerken van de mug

Type:

Mug

Formaat:

6 tot 8 mm

Kleur:

Bruin/grijs

Locaties:

(stilstaand)water

Sporen:

Jeukbulten

mug

Meer over de mug

De mug is een vliegend insect die valt in de orde tweevleugeligen. Eenvoudig gezien is de mug een primitieve versie van een vlieg. De mug heeft een klein, fragiel lichaam, zes pootjes en meestal twee antennes waarmee ze zeer goed geur kunnen waarnemen. De kleine kop heeft vaak een zichtbare zuigsnuit. Echter kunnen de meeste soorten muggen daar niet mee steken.

De bekendste soort is de steekmug. Voor mensen zijn ze vervelende wezens, omdat ze bloed zuigen die vrouwtjesmuggen nodig hebben voor de aanmaak van eitjes. Een steek door een mug leidt meestal tot een rode jeukende bult. Ook zijn er muggen die veel schade aanrichten doordat ze ziekten verspreiden, zoals de West-Nijlziekte. In tropische gebieden is de malariamug een bekende mug waar men voor moet oppassen. Niet alleen bij mensen brengen muggen ziektes over, maar ook bij dieren.

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat muggen zullen steken. Zo kunt u zich insmeren met DEET, een klamboe boven het bed hangen en horren in deuren of ramen plaatsen. U kunt zelf muggen bestrijden door middel van een insecticide of een (elektronische) vliegenmepper. Wij komen daarnaast graag bij u langs om een muggennest op te sporen en te verwijderen.

Opvallendheden: Wereldwijd gaat één op zeventien mensen dood door de mug. Jaarlijks worden 700 miljoen mensen besmet door ziekten die verspreid worden door steekmuggen.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte