Huisvlieg

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: MUSCA DOMESTICA

Kenmerken van de huisvlieg

Type:

Huisvlieg

Formaat:

6 tot 8 cm

Kleur:

Zwart

Locaties:

Afval/vee/mensen

Sporen:

Maden

huisvlieg

Meer over de huisvlieg

De huisvlieg komt voor over de hele wereld en wordt meestal als een lastig insect beschouwd. Huisvliegen zijn echter wel erg nuttig voor de natuur; niet alleen als voedsel voor andere dieren, maar ze zorgen er ook voor dat veel afval en dode dieren verdwijnen.

De vlieg is donkergrijs van kleur en hij heeft roodbruine ogen. Met zijn stempelvormige zuigsnuit kan hij alleen vloeibaar voedsel opnemen. Hij maakt vast voedsel vloeibaar door het in speeksel op te laten lossen. Vrouwtjesvliegen leggen 100 tot 150 eitjes die meestal binnen 24 uur al uitkomen. De maden groeien vooral op in mest, maar ook in andere voedselbronnen, zoals etensresten. Als de omstandigheden gunstig zijn voor de larven, dan verpoppen ze zich binnen een week. Na enkele dagen kruipt daar een vlieg uit die binnen drie dagen al geslachtsrijp is. Vliegen leven ongeveer een maand.

Om vliegen binnenshuis te voorkomen kunt u gebruikmaken van een hor. Ook is het belangrijk om etensresten op tijd op te ruimen. Vliegen kunnen op meerdere manieren worden bestreden, onder andere met spray, vliegenstrips, vliegenlampen en vliegenmeppers.

Opvallendheden: De vleugels van een vlieg kunnen tot wel 300 keer per seconde op en neer gaan en hun vliegsnelheid is minder dan tien kilometer per uur.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte