Huismuis

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: MUS DOMESTICUS

Kenmerken van de muis

Type:

Huismuis

Formaat:

72 tot 103 mm

Kleur:

Bruin/grijs

Locaties:

In de buurt van mensen

Sporen:

Keutels en knaagsporen

huismuis

Meer over de huismuis

De muis is een klein knaagdier dat over de hele wereld voorkomt in allerlei soorten. Na de mens is de huismuis het zoogdier met de grootste verspreiding over de hele wereld. Huismuizen hebben een zachte, bruingrijze vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Het zijn echte alleseters: hun voorkeur gaat uit naar granen, zaden, noten, insecten, larven en wormen, maar als de nood hoog is kunnen ze ook papier, zeep of lijm eten.

Muizen kunnen binnenshuis voedselvoorraden vervuilen met uitwerpselen en urine en ziektekiemen verspreiden. Dit levert risico’s op voor de gezondheid van de mens. Daarnaast kunnen ze ook schade aanbrengen in woningen door isolatiemateriaal en kabels door te knagen. Muizen planten zich snel voort en daardoor kan er snel een plaag ontstaan. U herkent de aanwezigheid van muizen door aangevreten verpakkingen van levensmiddelen en aan kleine keutels.

Bij de bestrijding van muizen kunt u gebruik maken van muizenvallen. Deze zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er vallen die de muis doden, maar u kunt ook gebruik maken van vallen die de muizen levend vangen om ze ergens in het bos weer vrij te laten. Ook kunnen muizen bestreden worden met gif.

Opvallendheden: Muizen zijn extreem goed in aanpassen aan de omstandigheden. Zo zijn ze aangetroffen in mijnen en in koelhuizen, waar de temperatuur altijd lager dan -18 was.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte