Huisboktor

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: HYLOTRUPES BAJULUS

Kenmerken van de huisboktor

Type:

Huisboktor

Formaat:

10 tot 25 mm

Kleur:

Zwart

Locaties:

Vuren- en grenenhout

Sporen:

1 cm grote gaatjes (ovaal)

huisboktor

Meer over de huisboktor

De huisboktor is sterk afhankelijk van zijn omgeving. Vreemd genoeg is het zo dat hoe gunstiger de omgeving is, hoe korter de huisboktor leeft. Een boktor die op een goede locatie zit kan wel 25 millimeter lang worden.

De boktor zelf voedt zich niet met hout, maar de larve wel. Het zijn veelvraten en ze eten zich met speels gemak door de grootste palen heen. Wanneer er sprake is van een plaag, dan kunnen ze in korte tijd een hele dakconstructie wegeten. Dit is voornamelijk gevaarlijk voor oudere gebouwen waar veel hout gebruikt is en waar kieren aanwezig zijn.

Vrouwtjes leggen ongeveer tweehonderd eitjes in nerven en kieren van het hout. Deze komen na ongeveer een maand uit. Dan vreten ze zich een weg naar binnen. Eerst oppervlakkig, maar uiteindelijk steeds dieper. In de lente ontpopt de kever en in de zomer vliegt hij uit. Hierbij laat hij een ovaal gaatje achter van een centimeter groot.

De beste boktorbestrijding is een chemische bestrijding. Hierbij wordt het hout geïmpregneerd door een ongediertebestrijder. Een andere mogelijkheid is de ruimte met de constructiedelen te verwarmen tot zo’n tachtig graden Celcius, dit doodt de larven ook.

Opvallendheden: De huisboktor zelf wordt ongeveer twee weken oud. Maar voordat het van een eitje een kever wordt, kan er eenvoudig tien jaar verstrijken.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte