Houtmier

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: CAMPONOTUS PENNSYLVANICUS

Kenmerken van de houtmier

Type:

Werkmier
Koningin

Formaat:

6 mm
14 mm

Kleur:

Zwart/Rood
Zwart/Rood

Locaties:

Hout
Hout

Sporen:

Zaagmeel, nat hout
Zaagmeel, nat hout

houtmier

Meer over de houtmier

De houtmier komt het meeste voor in droge bossen, bosranden en tuinen. Daar maakt hij flinke nesten die met wat fantasie ogen als een spons. De nesten worden in hout gemaakt door werksters die gangen en hallen knagen en voorzien van een kartonachtige substantie. De nesten kunnen tientallen meters lang worden en kunnen tot de dood van een boom leiden. In het nest zijn meerdere kamers waar een koningin zit.

Houtmieren halen hun eten meestal bij bladluizen die op grote hoogte zitten. Met opgezwollen lijfjes van de honingdauw gaan de werksters terug naar het nest. Ondertussen worden er geursporen gemaakt zodat de voedselbron eenvoudig teruggevonden kan worden. De houtmier komt in Nederland veelvuldig voor langs de kust en in Limburg.

De houtmier kan niet bijten en laat zich primair ‘s nachts zien. Behoudens schade aan uw eigendommen zijn ze dus relatief onschadelijk en vallen in de lichte categorie ongedierte. Zelf weghalen is nagenoeg onmogelijk, daarvoor is een specialist nodig. Wachten tot de mier uit zichzelf weggaat heeft geen zin. Als er voedsel is kunnen ze decennia op dezelfde locatie blijven. De bruidsvluchten vinden plaats van juni tot september.

Opvallendheden: De kortschildkever Zyras funestus leeft in symbiose met deze mier.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte