Hoofdluis

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: PEDICULUS HUMANUS CAPITIS

Kenmerken van hoofdluis

Type:

Hoofdluis

Formaat:

2,5 tot 3 mm

Kleur:

Bruin/grijs

Locaties:

Hoofdhuid

Sporen:

Jeuk, grijswitte puntjes

hoofdluis

Meer over hoofdluis

Hoofdluizen zijn witachtige insecten die twee tot vier millimeter groot zijn. Ze kruipen over de hoofdhuid en haarwortels en zuigen bloed, wat jeuk veroorzaakt. Luizen leggen eitjes die vastgeplakt zitten aan het haar. Die eitjes worden neten genoemd. Neten komen na één week uit. Luizen kunnen niet voorkomen worden, omdat ze niets te maken hebben met hygiëne. Luizen verspreiden zich door van het ene hoofd op het andere hoofd te kruipen. Vooral op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen. Controleer daarom de hoofdhuid regelmatig. U kunt hoofdluis herkennen aan hun beweging op het hoofd, of aan grijswitte puntjes op de haren. Dit zijn de neten.

Vroeger was het bestrijden van luizen drastisch en een zeer vervelende aangelegenheid. Er waren nog geen bestrijdingsmiddelen, zoals die er nu zijn. De enige oplossing was het hoofd volledig kaalscheren. Gelukkig zijn er nu meer vriendelijke behandelingsvormen om van luizen af te komen. U moet elke dag zorgvuldig het haar uitkammen met een luizenkam, vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Twee weken dagelijks uitkammen heeft de voorkeur. Als alleen het kammen niet werkt, dan kunt u naast de kam ook gebruik maken van anti-luizenlotion. De wasbeurt herhaalt u na zeven dagen.

Opvallendheden: Mensen met kroeshaar krijgen in Europa minder snel luizen, omdat dit een platte haarstructuur heeft. Europese luizen hebben hun pootjes aangepast aan rond haar.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte