Gewone houtwormkever

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: ANOBIUM PUNCTATUM

Kenmerken van de gewone houtwormkever

Type:

Gewone houtwormkever

Formaat:

3 tot 4 mm

Kleur:

Bruin

Locaties:

Kurkdroog hout

Sporen:

Piepkleine gaatjes in hout

gewone houtwormkever

Meer over de gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever is een vooraanstaand lid van de klopkeverfamilie. Andere namen zijn: doodskloppertje, kleine houtwormkever of meubelkever.

Dit kevertje is klein, maar zijn daden zijn groot. Het is de schadelijkste telg uit de klopkeverfamilie. De gewone houtwormkever heeft een bruin schild met kleine putjes. Op het schild zitten ook veel kleine haartjes. Hij heeft een kop die nauwelijks zichtbaar is, omdat deze verborgen is onder een halsschild.

Deze kleine kever is een echte vandalist. De schade die hij kan aanrichten is enorm. Hij is erg kritisch op het hout dat hij eet; zo vermijdt hij levend hout, bewerkt hout en dode bomen, want dat is te vochtig.

Gewone houtwormkevervrouwtjes leggen twintig tot veertig eitjes en de larven hebben zo’n twee tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. De larve is wit en wordt ongeveer zes millimeter lang voor de verpopping plaatsvindt. De uitvliegopening is een tot twee millimeter. Dit is een herkenningspunt, want andere kevers hebben minstens een opening nodig van twee mm. De gewone houtwormkever komt overal ter wereld voor.

Opvallendheden: De gewone houtwormkever vindt zijn partner door met zijn schild tegen het hout te kloppen. Dit is hoorbaar voor mensen en een verklaring voor het fenomeen klopgeest.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte