Echte huiszwam

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: SERPULA LACRYMANS

Kenmerken van de echte huiszwam

Type:

Echte huiszwam

Formaat:

nvt

Kleur:

Roestbruine kleur en witte rand

Locaties:

Vochtige warme omgeving

Sporen:

Grote zwammen

Echte huiszwam

Meer over de echte huiszwam

De huiszwam is een schimmel die op hout gaat zitten en de cellulose in hout vernietigd. Dit heeft als gevolg dat het hout verkruimelt en als er niets aan gedaan wordt, kan dit uiteindelijk zelfs tot instorting van een gebouw leiden. Vooral oudere gebouwen zijn vatbaar voor huiszwam. Als huiszwam zich eenmaal gevestigd heeft, dan kan het zich snel door een gebouw en aangrenzende gebouwen verspreiden. Eenmaal actief kunnen ze ook droog hout aantasten. De huiszwam heeft kalk nodig en daarom komt de zwam alleen voor in gebouwen waar ook metselwerk aanwezig is.

Huiszwam heeft voorkeur voor vochtige ruimtes. Bij bestrijding is vocht een belangrijke factor die aangepakt dient te worden. Een vochtige ruimte kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een lekkage of onvoldoende ventilatie. Enkel het verhelpen van het vochtprobleem zorgt er niet voor dat de zwam vanzelf weer verdwijnt. De huiszwam moet hardnekkig bestreden worden. De eerste stap is het achterhalen van de oorzaak van het hoge vochtgehalte in de ruimte waar de zwam is ontstaan. Dan zal het aangetaste hout verwijderd moeten worden en wordt een antischimmelbehandeling toegepast op het overgebleven hout- en metselwerk.

Opvallendheden: Als de omstandigheden niet optimaal zijn, zal de zwam niet afsterven maar in latente toestand aanwezig blijven. Als de omstandigheden verbeteren, zoals een grotere vochtigheid in de ruimte, zal de huiszwam zich weer verder ontwikkelen.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte