Bruine rat

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: RATTUS NORVEGICUS

Kenmerken van de bruine rat

Type:

Bruine rat

Formaat:

21 tot 29 cm

Kleur:

Bruin/grijs

Locaties:

Vochtige/niet warme omgeving

Sporen:

Keutels en knaagsporen

bruine rat

Meer over de bruine rat

Over de hele wereld komen ratten voor. Als u in Nederland een rat tegenkomt, dan zal het hoogstwaarschijnlijk gaan om de bruine rat. De bruine rat volgt waar de mens gaat, omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van de mens. De favoriete woonplaatsen van een rat zijn onder andere: kelders, schuren, kruipruimten, stallen, vuilnisbelten en riolen. Ratten zijn vooral ‘s nachts actief. Een rat is een alleseter. Ratten leven voornamelijk van eiwit- en zetmeelrijk voedsel. Ratten eten onder andere graan, zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren en vogeleieren.

Ratten kunnen veel overlast veroorzaken voor de mens. Ze brengen ziekten over en vooral in ontwikkelingslanden is dat nog een groot probleem. Ziekten die ze overbrengen zijn onder meer salmonella, de pest, de ziekte van Weil, E. Coli en TBC. Daarnaast dragen ratten ook vlooien, mijten en teken bij zich.

Om ratten te bestrijden in uw woning is het belangrijk om in- en uitgangen te sluiten en afvalbakken goed af te sluiten en regelmatig op te ruimen. Laat ook geen voedselrestjes slingeren en maak regelmatig schoon.

Opvallendheden: Bij een groot eiwittekort worden ratten ware kannibalen en eten ze soortgenoten op.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte