Bonte knaagkever

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: XESTOBIUM RUFOVILLOSUM

Kenmerken van de bonte knaagkever

Type:

Bonte knaagkever

Formaat:

6 tot 8 mm

Kleur:

Bruin met geel

Locaties:

Eikenhout, loofhout

Sporen:

Gaatjes van 2 tot 3,5 mm in hout

bonte knaagkever

Meer over de bonte knaagkever

De bonte knaagkever is lid van de klopkeversfamilie. Andere namen zijn bonte klopkever of grote houtwormkever. Deze kever wordt ongeveer zes tot acht millimeter lang. De kleur is bruin met een zeer fijne, geelrode beharing op de dekschilden. Deze vlekkerige beharing is naast het ontbreken van groefachtige putjesrijen een belangrijk verschil met de gewone houtwormkever.

De larve is wit en wordt ongeveer elf millimeter. De bonte knaagkever leeft van kernhout en dat maakt het moeilijk om hem te betrappen. Bovendien is de schade daardoor aanzienlijk groter dan bij andere houtwormen. Als de kern van de balk is aangetast door schimmel – waarbij een holle plek ontstaat in de balk – vliegen de kevers binnenin de balk uit, waar dan de paring plaatsvindt. Dit maakt de opsporing niet gemakkelijker vanwege het ontbreken van uitvliegopeningen.

De bestrijding bestaat voornamelijk uit het droogmaken van het beschadigde hout door condens beter af te voeren of beter te ventileren. Dit zal de kever uiteindelijk doen verdwijnen, omdat de larven zich niet kunnen ontwikkelen. Ook kan zowel de kever als de schimmel met bestrijdingsmiddelen worden aangepakt.

Opvallendheden: De bonte knaagkever wordt wel ‘klok des doods’ genoemd door de scheepvaart: als men dit diertje aantrof, wist men dat het schip verloren was.

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte