Bedwants

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: CIMEX LECTULARIUS

Kenmerken van de bedwants

Type:

Bedwants

Formaat:

5 tot 6 mm

Kleur:

Rood/bruin

Locaties:

In en om bed

Sporen:

Jeukbulten

bedwants

Meer over de bedwants

De bedwants is een insect van ongeveer vijf tot zes millimeter lang met een roodbruine tot bruine kleur. De bedwants leeft van bloed van mensen en dieren. De bedwants dankt zijn naam aan zijn locatie: hij bevindt zich voornamelijk in en rond het bed. Hij prikt door de huid met zijn steeksnuit en zuigt bloed. De steekwondjes lijken veel op muggenbulten. Bedwantsen brengen geen ziekten over.

Men dacht dat in de westerse wereld geen bedwantsen meer voorkwamen, maar ze lijken steeds meer terug te komen. Vooral in New York zeggen inwoners last te hebben van bedwantsen, maar ook in Europa worden er steeds meer bedwantsen gesignaleerd. Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Een eerste reactie van mensen is vaak om het hele huis overhoop te halen en alles in de was te doen. Maar juist doordat men het hele huis overhoop haalt, krijgt de bedwants de kans om zich te verspreiden. Van belang is om de ruimte te isoleren waar ze voorkomen en de spullen daar te laten staan. Soms helpt het om bedwantsen te bestrijden met bestrijdingsmiddelen, maar vaak is er professionele hulp nodig.

Opvallendheden: Het bevruchten van de eitjes van de vrouwtjes wordt door de mannetjes niet bepaald liefdevol gedaan. Het mannetje maakt een gaatje in het lichaam van het vrouwtje en laat zijn geslachtscellen daar achter.

 

Bel met 085 - 029 8512 of klik op de knop hiernaast voor hulp met ongedierte